Australia’s Future Fund is set to start its data centre investments amid reaching $113.3bn

Australia's Future Fund is set to start its data centre investments amid reaching $113.3bn

After two years of development, MVRDV has revealed its competition entry for Chinese tech giant Tencent’s next campus, which features a futuristic smart city with a data centre in its centre.

The planned location for the smart city is on a 133-hectare
site in a prominent location in Qianhai Bay, Shenzhen.

MVRDV’s proposals and studies show the process of the making
of this campus and conclude with these components integrated into a smart city
district shaped like a continuous undulating mountain range, with a waterfront
park winding its way around the base.

To accommodate their meteoric growth, Tencent began plans
for its new headquarters in Qianhai Bay almost immediately after completion of
their current Shenzhen headquarters, the Tencent Seafront Towers.

The company’s brief for its next home asked for a total of 2
million sqm of floor space to accommodate offices for 80,000–100,000 employees
and homes for 19,000 residents, to be occupied by Tencent employees.

They requested that their new campus be an exemplary smart
city district, demonstrating the city-altering potential of the latest urban
technologies, according to MVRDV.

Placed throughout the park are many of the public buildings for the district, including a school and kindergarten, a sports centre, and data centre, among others.

Newsletter

Time is precious, but news has no time. Sign up today to receive daily free updates in your email box from the Data Economy Newsroom.

At the southern end of the park is the most notable building
on the campus, a conference centre shaped like a rock at the foot of the hills.
Flanking the entrance to Qianhai Bay, this conference centre forms an iconic
marker of Tencent’s global influence.

“Our studies and competition entry for Tencent are an
attempt to show that the smart city is also the green city”, said MVRDV
founding partner Winy Maas.

“With ubiquitous smart city elements, headlined by a
futuristic data hub at the heart of the campus, Tencent employees would feel
enveloped by technology.

“But they are also literally surrounded by nature, with the
serpentine park always within a short walking distance, and green terraces all
around them.”

The design team developed 28 different outline designs,
ordering them into a design “genealogy” that traced multiple evolutionary
branches as the team sought to add key qualities to their previous designs.

“All studies were scripted, thus preparing a new way of
designing and maintaining future smart cities”, added Maas.

“The final competition entry was a synthesis of everything learned in this iterative process, resulting in a tech campus that is diverse, flexible, green, dynamic, open, adaptable, and above all, visionary.”

Read the latest from the Data Economy Newsroom:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *